Зъболекарите съветват да сменяме четката си за зъби на всеки три месеца и внаги след боледуване. Няма значение дали използвате бамбукова четка за зъби или пластмасова - косъмчетата се износват и бактериите могат да се натрупат еднакво, въпреки че бамбуковата дръжка е естествено антибактериална.

Закупуването на биоразградима бамбукова четка за зъби означава по-малко  пластмаса в океана и на сушата, но трябва да помислим как  да се изхвърли плавилно, за да се постигне по-бързо разграждане и максимално приятелско отношение към околна среда

За щастие това е наистина лесно и изобщо не отнема време. Ще ви покажем как да  го направите. 

Бамбукът ще се разгради изцяло след време, но е здрав и устойчив на гниене материал (поради което е толкова чудесен за направата на четки за зъби). Времето за биоразграждането му зависи от условията на почвата.

Въпреки че влакната на нашите четки са от висококачествен рециклиран найлон на DuPont, без бисфенол А (BPA) и се разграждат в природата 20 пъти по-бързо от обикновените полиестерни влакна, най-добре е
да премахнете косъмчетата и да ги изхвърлите отделно от дръжката на четката за зъби, защото те не са биоразградими (влакната при бамбуковите четки за зъби са по-малко от грам, в сравнение с една цяла пластмасова четка за зъби).
Може да направите това по два различни метода за премахването им:

1. Отстранете косъмчетата от дръжката на четката, като ги издърпате с клещи 

2. Счупете цялата глава на четката за зъби

Дръжката на вашата четка за зъби е 100% биоразградима, но все пак трябва
помислете как да  я  изхвърлите, за да сте сигурни, че ще се разпадне възможно най- бързо.
Препоръчваме да го поставите във вашия контейнер за биологични отпадъци, за да бъде изхвърлен в
индустриален компостер, където той ще се разпадне след няколко седмици, но можете да го поставите и в домашен компостер, ако имате такъв. Дори ако просто го хвърлите във вашия
нормален боклук и четката за зъби се озове на земята, тя все още ще се разгради
няколко години.

1.Ако просто хвърлите бамбукова четка за зъби в градината си или сред почвата, това може да отнеме между 5-10 години, за да се разпадне напълно.

2.Ако я заровите хоризонтално в почвата, ще отнеме около 3 години

3.Домашното компостиране  отнема около 4-6 месеца. Можете да ускорите това, ако счупите четката за зъби на няколко малки парченца с чук или трион.

Със сигурност и вие като нас, водени от идеята за по-малко отпадъци сте се замисляли дали може да използвате повторно четката си за зъби и за нещо друго.   

Ето някой идеи с които може да вдъхнете нов живот на своята четка и тя да продължи да е в употреда, дори след като е  свършила основната си цел, а именно да ви служи да почиствате зъбите си и поддържате отлична устна хигиена. 
(Препоръчително е да сварите за няколко минути четката  в гореща вода, за да я дезинфекцирате).

Почистете банята или кухненската си мивка

Стара четка за зъби е с идеални размери и форма за достигане до всички труднодостъпни места, като ъглите на плот, между плочки, вътрешни отвори за тапи или дори вътре в тоалетната.

Почистете електроуредите у дома
Добре подсушената  и суха стара бамбукова четка за зъби може да се превърне в идеалният инструмент за почистване на  праха между клавишите на клавиатурата на компютъра или да отстраните остатъците от отдушниците на сешоара или върху прахосмукачка.

За почистване на кал и замърсявания от кални маратонки и обувки, ботуши или замърсена верига на велосипед

Излезте сред природата

Може да комбинирате излет сред природата със задачата да опазите околната среда. Просто вземете бамбуковите четки с вас  и ги поставете някъде в почвата. Ако имате деца, направете това заедно. Това би бил един чудесен начин да им дадете личен пример за любов към природата и същевременно  да прекарате приятен уикенд с тях.

Използвайте в градината
Може да използвате  дръжката на четката за зъби в градината, като маркирате датата на която сте засадили дадено растение или сорта му. Просто напишете името на всяко растение на стара бамбукова четка за зъби и я поставете в почвата, като удобно напомняне.