IBS – Синдром на раздразненото черво
Бактериите от устната кухина могат да попаднат в кръвообращението и да атакуват ползотворните бактерии в червата. Именно тогава вашето храносмилане се влошава.

Пневмония

Определени бактерии в устата ви могат да бъдат изтеглени в дробовете ви, причинявайки пневмония и други респираторни заболявания.

Диабет
Едно сериозно заболяване на венците може да повлияе върху контрола на глюкозата в кръвта и да допринесе за развитието на диабет.
Чрез намаляване на устойчивостта на организма към инфекция диабетът излага на венците ви риск. Болестта на венците изглежда по-честа и тежка сред хората, които имат диабет.

Изследванията показват, че хората, които имат заболяване на венците, по-трудно контролират нивата на кръвната си захар. Редовната пародонтална грижа може да подобри контрола на диабета.

Покачване на теглото
Оралното здраве, диабетът и затлъстяването са взаимно свързани и възпалението е в основата на това сложно взаимодействие

Рак на гърдата
Жените са 11 пъти по-склонни да развият рак на гърдата, поради липсата на добра устна хигиена.

Рак на простата
Изследванията показват, че мъже с данни за пародонтоза и простатит имат по-високи нива на ПСА в сравнение с мъже, при които се наблюдава само едно от тези състояния.

Болестта на Алцхаймер и деменция
Изследванията показват наличие на липополизахариди (в обвивката на бактерията) в бактерията, причиняваща заболяване на венците, в проби взети от хора, страдащи от деменция.

Сърдечносъдови заболявания като инсулт, сърдечен удар, инфекциозен ендокардит и удебеляване на артериите
Когато бактериите достигнат до сърцето, те могат да се прикрепят към всяка повредена област и да причинят възпаление.

Ниско тегло при раждане и преждевременно раждане
Пародонталното здраве играе ключова роля за протичане на една здравословна бременност. Изследванията показват, че бременните жени със заболявания на венците са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане и раждане на бебета с ниско тегло.

Бактериална пневмония
Бактериалните инфекции на гърдите се смятат за причинени от вдишването на капчици от устата и гърлото в белите дробове.

Ревматоиден артрит
Хора, които са имали умерен до тежък периодонтит, са изложени на два пъти по-висок риск да развият РА, в сравнение с тези, които са страдали от лека форма на периодонтит или въобще не са страдали от такъв.

Други състояния, които могат да бъдат свързани с оралното здраве, включват хранителни разстройства, ревматоиден артрит и нарушение на имунната система, което причинява сухота в устата (синдром на Сьогрен ).

1.Мийте зъбите си по възможност след всяко хранене ( или поне два пъти на ден - сутрин и верер) и почиствойте с конец поне 2-3 пъти седмично.

За поддържане на добра устна хигиена, като същевременно опазвате околната среда, може да използвате някоя от нашите екологични алтернативи - биоразградими конци за зъби и бамбукови четка за зъби. 

2. Хранете се с храни подпомагащи реминерализацията на зъбите, което е техния естествен процес за борба с кариесите (сирене и масло от тревопасни животни, яйцамесо от тревопасни животни и птици, тъмнолистни зеленчуци, като спанак. Много полезни са също и дивата рибаябълкитецелината,  авокадотозеления и билковия чай).


За да е силен вашият зъбен емайл, трябва да приемате повече продукти, богати на калцийфосфорвитамин Dвитамин С. Пробиотиците и храните с антиоксидантни свойства също са важни.

3. Редовните посещения  при вашия зъболекар (поне на 6 месеца) е една от най-ефективните форми на превенция. 

4. Ако планувате забременяване или вече сте бременна, уведомете вашия зъболекар. Добрата устна хигиена ще бъде от особено значение за здравословното развитие на вашето бебе.


5. Уверете се, че достигате до всички зъби в устната си кухина и ги почиствате правилно.

6. Подменяйте четката си зъби на всеки 3 месеца или по-рано, при износване на влакната и винаги след боледуване.

7. Избягвайте употребата на захар, цигари и алкохол.

8. Не забравяйте да се свържете с вашия зъболекар, веднага щом възникне проблем с оралното здраве. Грижата за вашето орално здраве е инвестиция в цялостното ви здраве.

За превенция на добро здраве, поддържайте всеки ден отлична устна хигиена.  И не спирайте да се усмихвате!