Проучване на великобритански учени, публикувано в „THE GUARDIAN“ показва, че микрочастици пластмаса са открити във всеки морски бозайник. Изследването е  установило, че найлонът съставлява повече от 60% от микропластмасата, като възможните източници включват въжета и мрежи за риболов, микрофибър от дрехи и пластмасови четки за зъби. Полиетилентерефталат (Pet) и полиестер също са широко присъстващи. Освен случайната консумация, микрочастиците се поглъщат индиректно, когато хищниците консумират замърсена плячка като риба.

Средно 5,5 частици са намерени в червата на всяко животно, което предполага, че те преминават през храносмилателната система или са повърнати. „Ниският брой микрочастици в червата не е непременно свързан с химическата тежест в тялото им, тъй като експозицията е хронична и кумулативна“, казва Нелмс. „Все още не е ясно как синтетичните частици си взаимодействат физически със стената на червата при преминаването си.“

100 000 морски същества годишно умират от заплитания в пластмасови отпадъци и това са само тези, които са открити. Приблизително 1 милион морски птици също умират от пластмаса. 

Безспорно бамбуковите четки за зъби притежават множество предимства, които ги отличават от другите четки и те са: 

1.Бамбуковата четка за зъби е екологична
На първо място бамбуковите четки за зъби са екологична опция, която можем да използваме, за да поддържаме оптимална устна хигиена.

Основната разлика между бамбуковите и пластмасовите четки за зъби е фактът, че основният материал, използван за пластмасови четки за зъби, е нефт и изисква много енергия за неговата обработка и по същество не е биоразградим, а разграждането му отнема много време, като същевременно отделя вредни токсини в околната среда. Бамбуковата четка за зъби е проектирана екологично. Дръжките са направени изцяло от бамбук и в повечето случаи, могат да бъдат оставени спокойно в депата за боклук, защото са напълно разградими. 

2.Поддържат отлична устна хигиена
Бамбуковите четки за зъби са естествено антимикробни и растежът на бактерии е изключително ограничен. Накратко казано, те се борят с микробите, докато почистват зъбите ни до почти ниво на съвършенство. Дори и с антимикробните свойства е препоръчително винаги да изплаквате четката си за зъби след употреба.

3.Устойчив материал
Бамбуковите четки са направени от една от най-полезните и устойчиви естествени растения на планетата – бамбукът.  Растенията от бамбук отнемат много малко време за растеж на ден. Бамбуковите растения нямат нужда от торове или пестициди за растеж. Тоест, бамбуковите четки за зъби са направени само от органични материали. Бамбукът е най-бързо растящото растение в света и се смята за една от най-устойчивите суровини. Освен това той е естествено антибактериален, което го прави прекрасен избор за продукт за орална хигиена.

Нашите четки за зъби Nature’s Friend са от Мосо(MOSO) бамбук, който пандите не консумират. Като едно от най-бързо растящите растения, той има изключителни регенеративни свойства и не се налага изсичане на гори. Материалът минава през процес на карбонизация и термична обработка, за да се постигне водонепромокаемост на четката и да се защити от бактерии и плесени при ежедневна употреба. Влакната на четката са от висококачествен рециклиран найлон на DuPont, без бисфенол А (BPA) и се разграждат в природата 20 пъти по-бързо от обикновените полиестерни влакна. Опаковката е създадена от 100% рециклиран картон, изработена в България.

4.Бамбуковите четки могат да се рециклират 
За разлика от пластмасовите и електрическите четки за зъби, бамбуковите четки за зъби  са  напълно 100% биоразградими.  Можете да компостирате дръжките на бамбукови четки за зъби, като първо отделите косъмчетата от главата на четката с клещи /или  отрязване/ или счупите главата на четката и я изхвърлите с битовите отпадъци, а дръжката може да се изхвърли при биологичните отпадъци. 

5.Имат рециклируема опаковка 
Нашите четки за зъби, както и повечето бамбукови четки на пазара се предлагат в рециклируеми картонени опаковки, за разлика от пластмасовите опаковки на другите четки. С това също допринасяме  за опазването на околната среда. 

6.Лесни са за пренасяне
В сравнение с електрическите и пластмасовите четки за зъби, бамбуковите четки за зъби са леки и не трябва да се зареждат, не използват електричество, за да може да се ползват и  са идеални за пътувания. Също така по време на път може да използвате бамбукова туба за съхранение. Тя е направена изцяло и само от бамбук, което я прави идеална антибактериална среда за пренасяне и съхранение, за разлика от пластмасовите кутии, които отделят вредни вещества и събират бактерии.

7.Добра трайност  
При правилна грижа екологичните бамбукови четки  издържат толкова дълго, колкото обикновената четка за зъби. Препоръчително е четките за зъби да се сменят на около 2 месеца и винаги след боледуване. 

8.Отлична цена 
Цените на бамбуковите четки за зъби варират. Възможно е да инвестирате по 2,30 лв на месец в своето здраве, като същевременно с това опазвате околната среда? Даваме такъв пример, защото това е цената, ако използвате нашите бамбукови четки за възрастни.

Няма идеални хора, нито идеална четка за зъби, но някои избори, които правим в живота  са по-благоприятни от други. Има екологични заместители на пластмасата и зависи само и единствено от нас да ги използваме. МАЛКИТЕ И СИСТЕМНИ КРАЧКИ ПРОМЕНЯТ СВЕТА. Бъдете приятели на природата! Започнете още днес!

Ако желаете да получавате още полезна информация от нас, абонирайте се за нашия бюлетин.

Последвайте ни и в социалните мрежи:
Facebook   @naturesfriend.products
Instagram  @naturesfriend.products

От Nature’s Friend с любов за всички читатели!
BE A NATURE'S FRIEND